torsdag 30. april 2015

Bruksområder for foto

Til fotografering har vi mange forskjellige måter å ta bilde på. Grovt sett deler vi det inn i 3; dokumentasjon, reportasje og kunstuttrykk. Deles også inn i motefotografi og reklame. 


DOKUMENTASJON 

Bilde ved Solastranden jeg har tatt selv. Nikon D3100, ISO:1000, f/3.5, 1/1500 sek.
Dokumentasjon brukes ofte for å dokumentere en hendelse eller noe man vil huske. Hører man dokumentasjon tenker man ofte på feriebilder, familiebilder, og bilder som skal vise hvem som var tilstede en plass.




REPORTASJE

Bildet er hentet fra Flickr, fra Dirty Trick, tatt i 2010 med Nikon D300
Bildet ovenfor er et reportasjebilde ettersom det går inn for å vise en historie. Fotoet forteller noe om en hendelse og er med på å utdype den. Her ser vi et lite barn i Sør-øst-Asia på leting mat i ruiner som en gang var hans hjem. Den 7 år gamle gutten har ikke klær og har flere brannsår på kroppen. Reportasjebilder er ofte brukt i aviser og nyhetsartikler

KUNSTUTTRYKK

Bildet finner du her og er hentet fra Google.no
Bildet ovenfor er et kunstbilde nettopp fordi det har blitt planlagt til en spesiell komposisjon, uttrykker en følelse eller mening og er tydelig redigert. Bildet visualiserer uttrykket "å kjempe i mot tiden" på en ganske god måtte, er til ettertanke og har et kunstnerisk virkemiddel. Kunstuttrykk-bilder brukes ofte i blader eller på internett i form av reklame og plakater. Finnes også en god del kunstfotografier på sosiale platformer ol.

Erik Johansson er et godt eksempel. De aller fleste verkene hans er en god del photoshoppa men består av fotografier tatt selv med godt planlagte komposisjoner og meninger. Ofte er meningene han uttrykker kritiske til samfunnet og teknologien vi har i dag.





For å se mer av Erik Johansson, sjekk ut denne siden.

Fotostudio

I et fotostudio er det lettere å justere lyset etter hvordan man selv vil ha det. I dag fikk vi låne media og kommunikasjons fotostudio, hvor vi skulle prøve oss som fotografer. Til studioet var det også et standardoppsett med innstillinger og lys man skulle bruke i rommet nesten uansett kamera. Dette gikk Brit Iren gikk gjennom med oss på forhånd før vi fikk prøve hver for oss i grupper på 2-3.

Softbox-ene på illustrasjonen har som funksjon å dempe det skarpe lyset fra blitsen, og lage et mykt lys. Paraplyene på den andre siden reflekterer lyset, og gjør at vi fjerner mesteparten av skyggene i bakgrunnen. Ved å ha to forskjellige blitser fra hver sin retning unngår man tydelige skygger på folk.  Golvet var laget med runde hjørner for å gi en illusjon av at alt bak var jevnt hvitt uten noe hjørne el.




LAMPER


Lampe 1, hovedlys (softbox): Lysstyrke 9 (iso 100, t60, f-8)

Lampe 2, utfyllingslys (softbox): Lysstyrke 8 (iso 100, t60, f-5.6)

Lampe 3, utbrenningslys (paraply), Lysstyrke 8 (Vi hadde ikke denne i vårt studio)

Lampe 4, utbrenningslys (paraply), Lysstyrke 8

KAMERA:

ISO: 100
Lukkertid: t60
Blenderåpning: f-8



Ikke-redigert fra fotostudio. Enkelte forstyrrende elementer som paraplyen til høyre og teipen på gulvet er med. 

Gruppebildet med alle redigerte jeg i photoshop med Crop tool for å beskjære bildet, Clone Stamp Tool for å fjerne teipen på gulvet og lampen/paraplyen til høyre, Spot healing brush for å jevne ut ujevnheter og helt til slutt lysstyrke og kontrast i Curves.  

Her ser du resultatet fra foto-shooten vår. 

Uredigert med vifte bak håret.
Redigert i photoshop hvor forstyrrende elementer som taket er fjernet med Close Stamp Tool, og rettet opp igjen med Spot Healing Brush. Helt til slutt har jeg endret litt på lysstyrke og kontrast i Curves.


 

Helt uredigert. Her lekte vi med skyggene som var å finne i fotostudiet. 

Her har jeg kun beskjært bildet med Crop tool for å fjerne det forstyrrende taket og endret litt på lysstyrken. med Levels.




Reflektor

Hei! I dag ble vi introdusert til et nytt foto-hjelpemiddel som kan være til nytte framover- nemlig reflektoren. Denne brukte vi for å se hvordan dens refleksjoner påvirker et motiv sammenlignet med naturlig belysning. 


Dette er typen reflektor vi fikk bruke. Utsiden består av et gyllent, skinnende, tynt stoff man kan ta av som er sølv-farget på innsiden. Bak dette trekket var innsiden hvit og stort sett gjennomsiktig. For å få sølv-reflektor snur man simpelthen gull-stoffet og trer sølv-trekket på. Hadde vi gull-reflektoren på den ene siden ville den gjennomsiktige, hvite siden komme til syne og kunne brukes som reflektor.  

Den hvite siden er god for å dempe sterk belysning, som f.eks. blits i et fotostudio.

Det gylne trekket reflekterer sollyset og gir motivet et varmt lys på grensen til gult.

Bruker man sølv-reflektoren vil den også reflektere lyset godt men gjøre refleksjonen mer kjølig og kald.




Chris med naturlig belysning. Skygger dannes i ansiktet og bildet virker kaldt. 



Med reflektor på motsatt side av lyskilden, fanger den opp lyset og reflekterer lyset på motivets skyggeside. Chris sine skygger blir plutselig ikke like tydelige, og gir et roligere inntrykk. Med gul-skimmeret lysende opp på motivet virker bildet mye varmere.  Dette brukes for å få et jevnere lys på et motiv og for å lettere kunne kontrollere lys og skygge selv. 



Dessverre fikk vi ikke tid til å teste ut sølv-siden på reflektoren, men har en anelse om hvordan effekten ville blitt. Den hvite siden ble lite brukt i og med at forskjellen vi så var så liten. Til dagens bilder var vi mer ute etter drastiske forandringer. Det finnes også svarte reflektorer, men de fikk vi ikke prøve i dag. Den vil absorbere lyset og gjøre motivet mørkere enn i utgangspunktet. Kan brukes når det er veldig lyst ute og man vil dempe lyset.





Et bilde som på en bedre måte viser hvordan skyggene blir jevne. 

Morsomt å se hvor lett man kan endre stemning og lys i et bilde ved hjelp av en reflektor. Kan være et av de bedre foto-hjelpemidlene å investere i.

tirsdag 28. april 2015

Liquify

La meg introdusere deg til Photoshops kanskje kjekkeste verktøy- liquify.  Liquify fungerer nesten på samme måte som Photo-Booth på Apple-produkter. Ved få tastetrykk kan hofter gjøres større og nesen større. La meg vise deg hvordan.

Åpne et valgfritt bilde i Photoshop og gå på Filter--> Liquify.




FORWARD WARP TOOL
-Gjør at du kan flytte på hva som helst helt fritt i bildet. 





TWIRL CLOCKWISE TOOL
-Skrur deler av bildet i den retningen du vil. Kan endre på størrelse og hurtighet til verktøyet.





PUCKER TOOL
-Forminsker




BLOAT TOOL
-Motsatt av pucker, utvider. 



PUSH LEFT TOOL
-et verktøy som ligner litt på det første, bare mer begrenset.



I dag har vi lært hvor lett det er å manipulere og tulle med bilder. Absolutt noe å ha i bakhodet når man leser ukeblader og ser restjusterte reklamebilder med uoppnåelige skjønnhetsidealer. Photoshop. 


fredag 24. april 2015

Redigering i Photoshop

Hei. Vi har på ny lært mer om Photoshop og måter å redigere på. I dag om verktøyene Dodge Tool, Burn Tool, Clone Stamp Tool og Spot Healing Bruch Tool. Har også lært hvor lett det er å redigere, og ikke minst manipulere, bilder slik man vil ha det. Under vises det orginale portrettet, et naturlig redigert et og til slutt et manipulert, overdrevet el.

DODGE TOOL

Dogde tool finnes i menyen til venstre og fungerer som en blekner. Det er et gjennomsiktelig lag med hvitt vi selv kan styre synligheten til som egner seg godt til tannbleking og lysere øyne. (Ikke bland dette ikonet med zoome-ikonet)


 BURN TOOL


Burn tool er det stikk motsatte og brukes for å mørkne enkelte områder. Egner seg til å gjøre pupillen sterkere, skygger mørkere eller å skape kontrast der det trengs. Kan også brukes for å mørkne øyenbryn og øyevipper hvis man en dag har glemt det. 


SPOT HEALING BRUSH TOOL 


Som ikonet tilsier fjerner dette verktøyet ujevnheter og sår/kviser man ikke vil ha der. Egner seg godt til å fjerne store kviser, men skal brukes med omhu. Fjerner man føflekker og vorter kan dette ta bort en del av noens særtrekk, og det kalles manipulasjon. Spot Healing brush tool trekker det som er rundt den markerte sirkelen inn mot midten. Skjuler på den måten ujevnheten i midten. Bruker man dette verktøyet for mye vil det på lang avstand se rotete og veldige knudrete ut. Bruk kun der det trengs. 

CLONE STAMP TOOL 

Dette verktøyet brukes til å kopiere en del av bildet og plassere det en annen plass ved å "male" det hvor som helst. Dette kan bli brukt til å fjerne gjenstander du ikke vil skal vise, lage flere armer på en person eller å fjerne et øye. Kun fantasien som setter grenser. For å bruke Clone Stamp Tool må man på pc først trykke Alt og deretter markere hvor på bildet man vil kopiere. Deretter fører du pilen over hvor du vil og trykker igjen for å begynne å "lime inn". 

ORGINAL
                                                                NATURLIG REDIGERT
Dette er et naturlig redigert bilde hvor det er meningen at man ikke skal merke noen forskjell, veldig forsiktig redigert.  Jeg har ved hjelp av Spot Healing Brush Tool fjernet ujevnheter i huden og med Dodge Tool bleknet tenner og øyer. Det mørke i øyet har blitt beholdt for kontrast. Øyenbryn og pupillene har blitt gjort mørkere ved hjelp av Burn Tool. 

OVERDREVENT 
Dette er den manipulerte versjonen. June er nå redigert til det ugjenkjennelige. Til øyene har jeg overdrevet bruken av Dogde Tool , Burn Tool på øyenbrynene og brukt liquify (kommer tilbake til senere i bloggen) for å gjøre dem større. Nesen er ved hjelp av liquify gjort mindre, kinnene større og munnen større. På leppene har Spot Healing Brush Tool blitt  brukt for å fjerne tørre lepper. Burn Tool er hyppig brukt i ansiktet for å skape skygger og gi inntrykk av andre former. 
OVERDREVET MED CLONE STAMP TOOL
Overdrevet bilde med clone stamp tool for å legge til et øye og øre. 

torsdag 23. april 2015

Overlay

Hei. I dag ble vi introdusert til en ny innstilling på Photoshop. Photoshop har nemlig en funksjon som slår sammen to bilder, også kalt Overlay.

For å gjøre dette åpner man et hovedbilde i photoshop som vanlig. Deretter går du på menyen og velger File--> Place, og velger bildet du har lyst til å sette inn.


Bilde hentet fra datamaskinen.
Ukjent fotograf. 
 











Hovedbildet mitt er av en bygning i Sandnes med en rekke duer på toppen. Bilder med liten/ingen bakgrunn som dette egner seg godt til overlay. Har valgt å beskjære bildet for å se duene lettere.

Blir bilde nr.2 for sterkt i fargen skrur man bare ned opacity-en eller redigerer saturation som vanlig i Image-->Adjustments-->Curves/Saturation osv.


Her er de ferdige resultatene mine. Har lekt litt og testet ut ulike farger og stiler.



Samme effekt, bare med et annet bilde. Legg merke til at horisontlinjen her går skrått.



Ferdig resultat

Med skrå horisontlinje fungerte ikke overlay skikkelig, så jeg brukte Add Vector Mask for å fjerne deler av rose-bildet for å følge bryggekanten. Rosebildet ble også fjernet fra selve svanen. Utrolig hvor fine effekter man kan få ved å slå sammen bilder! Mye mer spennende bakgrunn.

Enda et bilde hvor lysstyrke og kontrast er litt endret på. Var ute etter en mer "naturlig" effekt, så jeg endret på fargemetning og fargebalanse i rose-bildet. Color balance, hue/saturation. Eksperimenter og test ut, uendelig med muligheter! 

Oppstart av Photoshop -Svart/hvitt

Hei. I dag startet vi endelig opp med Photoshop og gikk gjennom grunnleggende teknikker og funksjoner. Vi snakka om bruken av Layers, hvordan endre farge til svart/hvitt og legge på fargede felt.

Teknikken er enkel.
1. Først åpner man et bilde i Photoshop ved å gå til File-->Open-->og lete fram det ønskede bildet.












2. LAYER
Bildet vårt skal nå dukke opp i et låst Layer ved navnet Background.
For å kunne få frem farget felt som vi ønsker, må vi kopiere "layeret" vårt. Dette gjør man ved å dra "Background" ned til ikonet som vist til venstre, Create a new layer.

Du skal nå få opp to layers. Pass på at du befinner deg i riktig lag til neste trinn. Er du redd for å jobbe i feil lag kan du låse de du ikke bruker.
(Finner du ikke Layers i menyen til høyre, går du øverst på skjermen og finner Window-->Layers)






3. GRADIENT MAP

Når dette er på plass beveger vi oss til neste trinn, nemlig å gjøre fotoet svart/hvitt. Velg Image øverst fra menyen-->Adjustments--> og bla ned til du finner Gradient Map. Her vil du få opp en rekke fargeforslag, vi velger skalaen som går fra svart til hvitt. 

Vil du justere kontrast og lys i bildet velger du enkelt Image-->Adjustments--> Curves. I boksen som dukker opp vil det komme opp en del informasjon i bildet og diagonal strek. For å endre noe som helst finner du et punkt på linjen og drar.Drar du over streken blir bildet lysere, og under mørkere. Skal man øke kontrasten har man på at det første punktet under og det andre over diagonallinjen som en s-linje. Eksperimenter og pass på så kontrasten ikke blir for stor for naturlig effekt.  






4. ADD VECTOR MASK


Trykk på det rektangulære ikonet Add Vector mask. Det vil nå dukke opp et hvitt felt i ditt valgte layer. Dette tillater oss å jobbe mellom lagene og gjøre at vi fritt kan "viske bort" effekten som er, og synliggjøre laget under (gjelder alle lag uansett farge og effekt). 

Velg videre Brush tool med tilpasset størrelse og høy opacity. Fargene skal se ut som vist nedenfor; svart øverst og hvitt nederst. Husk å være i det hvite feltet på layer Bakcground copy før du begynner. Nå kan du begynne å farge de feltene du ønsker med farge, og fortvil ikke dersom du gjør feil og går utenfor formen. Trykker du X byttes fargene om og du tegner tilbake svart/hvitt effekten. 




5. FERDIG

 Bildet ditt skal nå ha et farget element og svart/hvit bakgrunn. Er du ikke fornøyd med bakgrunnen og ønsker mer farge, kan du selv styre dette ved å endre fargemetningen i laget. Velg layer Background copy og juster opacity-en til høyre. Dette har jeg ikke gjort på det ferdige bildet, men kan være greit å vite om.