torsdag 21. mai 2015

Takk for meg!


Har vært kjekt å lære så mye om fotografi og dets teknikker! Håper du har lært like mye som meg.
De 8 ukene hat gått fort, og jeg føler jeg nå har lært masse jeg garantert vil få utbytte for senere.

Noe av det jeg likte alle best må nok ha vært muligheten til å kontrollere blender, lukker og ISO selv og photoshop-verktøyet Liquify. Å bruke speilrefleks kamera er plutselig noe helt annet. Det byr på så mange muligheter bare fantasien kan sette en stopper for, så jeg ser så absolutt frem til masse spennende bilder framover.

Takk for denne gang.

Det beste bildet


DET BESTE BILDET

Grunnen til at jeg likte dette bildet best var nok siden dette hadde den mest interessante komposisjonen og det beste fokuset. De flotte detaljene kommer godt fram ved den store blenderåpningen, og vårstemningen den ga var nok det "lille ekstra". Liket utrolig godt samspillet mellom den duse, mørke, kalde grønn-fargen og den varme gulfargen med hint av oransje striper og linjer i forgrunn. Skaper stor kontrast harmoni. Har både varm-kald kontrast og lys-mørk kontrast. 
Belysningen har også en del å si, for det hadde ikke blitt den samme spenningen uten refleksjonene i vanndråpene eller den glatte overflaten ytterst på kronbladene.  
Blikket starter på midten ved det største og peneste kronbladet, og beveger seg langs diagonallinjen med det gylne snittet. Det at en kan styre øyet på den måten er veldig gøy! Får stadig nye inntrykk. Dynamiske former som kan minne om sommerfugler og andre levende vesener, liker godt effekten det gir. 


onsdag 20. mai 2015

8 bilder

Det nærmer seg slutten av foto-oppgaven vår, og som nest-siste del av innleveringen skal vi levere inn de åtte beste fotoene fra denne perioden i minimum tre forskjellige temaer. Jeg har valgt vann, portrett og alt som spirer og gror. 

Tema 1: VANN

Bilde nr.1




Ideen: Å fryse øyeblikket når boblene er på sitt største i elven. 
Komposisjon: Boblene er plassert i det gylne snitt hvor det første man legger merke til er sammensetningen av de lyse boblene. Deretter glir blikket ned den diagonale linjen i bildet og vi får en rytme.
Lyset: Bildet er tatt i naturlig, sterk belysning for å få det så klart. 
Fotoapparat: Nikon D3100
Instillinger: ISO: 800, f/1.8, 1/2500 sec. 
Redigering: Brukt Crop Tool for å beskjære, rotert bildet, brukt Gradient Map for å gjøre bildet svart/hvitt, og deretter justere ned opacity-en for å få frem noen av de opprinnelige fargene. 
Hva har jeg lært?: Med motiv som beveger seg raskt lønner det seg å ta mange bilder for å sikre seg noen fine. Med svakt naturlig lys må ISO-en være høy for å ta bilder med kort lukkertid. Desto større lukkertiden er, desto mørkere blir bildet.   

Bilde nr.2


Ideen:  Å bruke kort lukkertid til å fange øyeblikket når svanen flakset med vingene helt utstrakt.
Komposisjon:  Svanen som motiv er bevisst plassert nederst til venstre i det gylne snitt. Dette gir rom til havet og bølgene rundt. Skaper spenning, og er fint å se på. Ser ut som svanen skal fly sin vei. Hadde motivet blitt plassert i sentrum ville det sett veldig statisk og kjedelig ut. Det er diagonale linjer fra venstre til høyre fra svanens vinger og motsatt retning via. ringene i vannet som dannes.

Lyset: Bildet er tatt i naturlig, mykt dagslys som ikke skaper alt for mange skygger. Nok til å skape tydelig speilbilde av svanen.

Fotoapparat: Nikon D3100

Innstillinger: ISO 200, f/6, 1/200 sec. eksponeringsavvik -0.3.

Redigering: Brukt Gradient Map for å gjøre bildet i svart/hvitt og skrudd ned opacityen for å vise spor av den opprinnelige fargen. Har også økt fargemetningen i hovedbildet i layer Background, brukt Add vector mask i svart/hvitt -layeret og fått frem fargen i nebbet. Ellers er lysstyrke og kontrast økt litt via Curves.

Hva har jeg lært? Hvor viktig plassering og kort lukkertid er for et bilde. Hadde jeg ikke hatt så kort lukkertid hadde bevegelsen blitt synlige, og ikke hatt samme effekt. Lurt å ta mange bilder i fart for å sikre seg noen blinkskudd. Lukkertiden er akkurat så kort at den fanger mesteparten av bevegelsene og viser noen av bevegelsene ytterst i vingene.

Bilde nr. 3


Ideen: Min tolkning av uttrykket "hangover". Meningen var å redigere meg som miniatyr inn i et annet bilde. Begge er tatt utenfor ved kanalen ved Vågen Vidergående Skole.

Komposisjon: Motivet er plassert i sentrum av bildet for å komme i fokus. Elementene rundt er rolige øker bare fokuset mot sentrum. Man kan trekke diagonale linjer fra ølboksen og oppover, og fra kanal-kanten til venstre. Det er lite bevegelser i vannet, noe som sier at bildet er rolig. 

Lyset: Naturlig lys med sola som lyskilde. Lyset kommer fra høgre og skaper små skygger og speilbilder i vannet. 
Fotoapparat: Nikon D3100

Innstillinger: ISO: 100, f/5.6, 1/125 sec. 

Redigering: Les her for å finne ut hvordan.

Hva har jeg lært?: Hvor viktig det er at lysforhold og vinkel er så lik som mulig i de to bildene man redigerer sammen. Er personen som skal klippes inn i samme vinkel og har de samme lysforholdene kan man nesten ikke se at det er klippet inn. En annen ting er også hvordan man utnytter stor blenderåpning for liten dybdeskarphet til å få klare bilder. 


Tema 2: PORTRETT

Bilde nr. 4








Ideen: Ideen bak dette bildet var å fange det sprudlende humøret til det lille søskenbarnet mitt så godt som mulig, samt ha stor blenderåpning med tydelig fokus på motivet. Vårfølelse. 

Komposisjon: Komposisjonen i dette fotografiet er ganske enkelt. Har et motiv plassert i sentrum som midtpunk men en lavtliggend, uklar horisontlinje i bakgrunn. Bildet består av forgrunn og bakgrunn og viser ikke stor dybde. Kan strekke skrålinje ved horisontlinjen, men ellers er det ikke så mange å trekke frem. Bildet er nok i seg selv ikke særlig spennende, men blikket til den lille jenta gjør at inntrykket blir et annet.
Sterk komplementærkontrast mellom jakken hennes og buskene rundt som gjør at jenta blir et raskt blikkfang.

Lyset: Dempet motlys med solen som lyskilde. Lyset kommer varsomt frem mellom trærne og gir motivet en lys og myk belysning.  Få skygger i ansiktet, og myke farger. 

Fotoapparat: Nikon D3100

Innstillinger: ISO: 200, f/2, 1/1600 sec.. 50 mm fastlinse

Redigering: Endret litt på fargemetningen, Vibrance, lysstryrken og kontrasten.

Hva har jeg lært? Med dette bildet har jeg lært viktigheten av å gjøre et godt forarbeid med innstillingene. Blir mye bedre bilder når man selv styrer ISO, lukkertid og blenderåpning. Testet ut blenderåpning, og ser at jeg på dette bildet kunne hatt den litt mindre, kanskje på f/2.5 eller f/3 for å få større deler av motivet i fokus. Fordelen med så stor blenderåpning er at bakgrunnen blir utydelig som ønsket. Har også lært at et lønner seg å ha på kort lukkertid når man tar bilder barn pga. all bevegelsen. Med høy lukkertid kreves også mer lys, så dermed justerer man bare ISO-en for riktig lysstyrke.

Bilde nr.5


Ideen: Ideen bak dette bildet var å ta et portrett av familiemedlemmet mitt med tydelig fokus på han og lite fokus på bakgrunnen.

Komposisjon: Komposisjonen i dette bildet har ingen diagonallinjer i den forstand og fremstår ganske statisk. Husveggen i bakgrunn har vertikale linjer som får modellen til å virke rolig og stillestående. Med motivet plassert i midten får vi ingen spenning eller det gylne snitt med, men det gjør ingenting. Grunnen til at jeg liker dette bildet så godt er pga. det sterke fokuset på lillebroren min, den duse bakgrunnen og de rolige fargene som samspiller godt sammen. Det er gjentakelse i noen av fargene. Godt helhetsinntrykk.

Lyset: Lyset er nok en gang av naturlig lys med solen som lyskilden, men denne gangen veldig svakt. Personen får ikke sollys direkte på seg og det er tydelig at han står i skyggen. Når man tar bilder i skyggen får man mye finere overganger og ikke fullt så dramatiske skygger. Lyset kommer bak ifra delvis fra venstre.

Fotoapparat: Nikon D3100

Innstillinger: ISO: 100, f/3.2, 1/160 sek.

Redigering: Har kun brukt Curves for å endre så vidt på lysstyrke og kontrast.

Hva har du lært? Hvordan bruke kameraet i svak belysning og hva man skal gjøre dersom det er for lite lys, samt bruken av blender.


Bilde nr. 6


Ideen: Fange et flott øyeblikk mellom farmor og barnebarn, uttrykke glede og fred. 
Komposisjon: Har en horisontallinje 1/4 av bildet for ikke å få den midt på bildet. Plassert langs linjene til det gylne snitt for harmoni. Bildets første øyekast, nemlig den røde jakken til den lille jenta og hennes farmor er også plassert mellom det gylne snitt for å være 100% i fokus. Kan skilne få diagonale linjer, men har verandatrappen i bakgrunn for å gjøre bildet mer spennende og variert. Tyngden i bildet ligger nederst ettersom det er så mye luft og lys mellom trærne i toppen. Gjør at en ikke føler seg innestengt av dette bildet. 

Lyset: Naturlig lys med myk belysning fra solen. Synes på himmelen i bakgrunn at det er fint vêr, kan se det på fargetonene i bildet. Ikke sterkt sollys noe som også betyr godt fotovêr.

Fotoapparat: Nikon D3100 
Innstillingene: ISO: 200, f/2.5, 1/2000 sek. 

Redigering: Crop tool for å beskjære bildet i en mer passende størrelse. Dodge Tool for å gjøre hele forgrunnen inkl. motivet lysere og dermed lettere å se. Sterkere fokus. Har gjort deler av bakgrunnen mørkere med Burn tool for å lage kontrasten mellom forgrunn og bakgrunn, og mer dodge tool rett bak motivet fra åpningen og ned for å lysne dem opp. Etter dette ble fargebalansen endret litt på via Vibrance og Color Balance, og til slutt litt Curves for å endre på lysstyrken. 

Hva har jeg lært? Å være ganske bevisst på fargevalg og komposisjon når bildet blir tatt og ha kort lukkertid med stor blenderåpning for slike bilder som dette. 


Tema 3: ALT SOM SPIRER OG GROR

Bilde nr.7



Ideen: Jeg er veldig glad i flotte blomster og vakker natur, så med godt lys og myk bakgrunn gir dette bilder noe ekstra, en følelse og rolig stemning man kommer i godt humør av. Dette bildet ble tatt med dette og komposisjon (diagonallinjer) i tankene. 

Komposisjon: komposisjonen i dette bildet var mer gjennomtenkt enn vanlig. Alle bildets elementer er plassert langs en diagonal linje langs midten men hoved-kronbladet i det gylne snitt.Formene på denne tulipanen er veldig dynamiske og organiske i formen og bidrar til at bildet straks blir mer spennende. Gjør at man først får øye på det mest fargerike kronbladet i fokus og deretter lar blikket flytte seg bortover den diagonale linjen. Ser man lenge nok på den nærmeste tulipanen kan man nesten se at den ligner en sommerfugl.

Lyset: Lyset på tulipanen er veldig svakt og har naturlig belysning fra kveldstid når solen ligger lavt. Står i skyggen men får likevel et mykt, godt lys som får frem små detaljer uten å svekkes av alt for sterke skygger. Lyset reflekteres også i de små regndråpene på det ene kronbladet. 

Fotoapparat: Nikon D3100
Innstillinger: ISO: 100, f/2, 1/160 sek. 

Redigering: Likte så godt fargene som allerede var, så det eneste som ble endret på var litt lysstyrke med Curves

Hva har jeg lært? Hvordan bruke blenderåpningen på riktig måte på nært hold. 


Bilde nr. 8


Ideen: Få et bilde av spiren i den fargerike potten med fokus på diagonallinjer, kontrast og fargekontrast.

Komposisjon: Mange parallelle diagonallinjer her som går gjennom det gylne snitt. Skaper ro og er på samme tid ikke kjedelig. Stor kontrast mellom hvert element her. Den mørke jorden og den duse bakgrunnen får den markante blå potten til å "poppe" ut. Den sterke fargen står godt sammen med de nøytrale, mørke fargene og den grønne spiren. Gjentakende rytme og mønster i pottekanten. 

Lyset: Svak, naturlig belysning i skyggen. 

Fotoapparat: Nikon D3100
Innstillinger: ISO: 200, f/2, 1/00 sek. 

Redigering: Uredigert

Hva har jeg lært? Hvordan bruke komposisjon og fargekombinasjon bevisst når man tar bilder. 

torsdag 7. mai 2015

Mikromennesker

Hei! I dag brukte vi igjen photoshop, og dagens tema var mikromennesker. Til mikromennesker tar man bilder av hverandre og en brukbar «bakgrunn», og redigerer til slutt inn og tilpasser bildet av oss som små mennesker.

For å klippe det ønskede motivet fra sin bakgrunn, brukes et verktøy som heter Quick Selection Tool. Dette går automatisk etter fargene som ser like ut, og separer f.eks. mennesket fra bakgrunnen. Tar verktøyet med litt for mye, eller bommer er det bare å presse Alt, og den vil fjerne de stiplede linjene rundt objektet ditt. På den måten kan man lett tilpasse hvordan man skal ha det.  Dersom det er noen detaljer som ikke kommer helt med kan man trykke Refine Edge og justere på shift edge, feather, smooth og contrast for å justere kanten slik at du kan få med mer av bildet og samtidig gjøre kantene mindre skarpe for en mer naturlig effekt

For å flytte det ønskede motivet sitt inn i den valgte bakgrunnen, kan man bare dra motivet over i riktig dokument og slippe. Motivet vil nå dukke opp som et eget layer i den valgte bakgrunnen og er som oftest for stor. Trykker man (på pc) ctrl+t, kan man lett skalere ned størrelsen og endre fritt på formatet.  Husk å plassere layeret med mennekset øverst og bakgrunnen eller det du vil vise bakerst, nederst.

Er det fremdeles noe som mangler av detaljer, hår som kommer i veien eller et ønske om at bakgrunnen skal blende mer inn i motivet kan man jobbe mellom lagene og bruke verktøyet nederst til høyre som ser ut som et kamera, «Add vector mask». Trykker man inn på den hvite området som dukker opp til høyre i det valgte layeret, og velger «brush tool» med fargene hvitt og svart, kan man fritt fjerne noe av motivet for å overlappe. Gjør man feil- fortvil ikke, trykker man på x byttes fargere hvitt/svart og du kan tegne tilbake de opprinnelige feltene. Dette brukes hvis man f.eks. vil la gresset i bakgrunnen komme foran motivet.  

Ser bildet for urealistisk ut kan man legge til skygge og påføre lys der det er naturlig med verktøyene «Dodge» og «Burn». Enkelte steder er det også tatt i bruk «Blur» for å gjøre motivet vi klipte inn så likt bakgrunnen som mulig.



Her er resultatene mine!

Bilde nr.1







Bilde nr.2










Bilde nr.3











torsdag 30. april 2015

Bruksområder for foto

Til fotografering har vi mange forskjellige måter å ta bilde på. Grovt sett deler vi det inn i 3; dokumentasjon, reportasje og kunstuttrykk. Deles også inn i motefotografi og reklame. 


DOKUMENTASJON 

Bilde ved Solastranden jeg har tatt selv. Nikon D3100, ISO:1000, f/3.5, 1/1500 sek.
Dokumentasjon brukes ofte for å dokumentere en hendelse eller noe man vil huske. Hører man dokumentasjon tenker man ofte på feriebilder, familiebilder, og bilder som skal vise hvem som var tilstede en plass.




REPORTASJE

Bildet er hentet fra Flickr, fra Dirty Trick, tatt i 2010 med Nikon D300
Bildet ovenfor er et reportasjebilde ettersom det går inn for å vise en historie. Fotoet forteller noe om en hendelse og er med på å utdype den. Her ser vi et lite barn i Sør-øst-Asia på leting mat i ruiner som en gang var hans hjem. Den 7 år gamle gutten har ikke klær og har flere brannsår på kroppen. Reportasjebilder er ofte brukt i aviser og nyhetsartikler

KUNSTUTTRYKK

Bildet finner du her og er hentet fra Google.no
Bildet ovenfor er et kunstbilde nettopp fordi det har blitt planlagt til en spesiell komposisjon, uttrykker en følelse eller mening og er tydelig redigert. Bildet visualiserer uttrykket "å kjempe i mot tiden" på en ganske god måtte, er til ettertanke og har et kunstnerisk virkemiddel. Kunstuttrykk-bilder brukes ofte i blader eller på internett i form av reklame og plakater. Finnes også en god del kunstfotografier på sosiale platformer ol.

Erik Johansson er et godt eksempel. De aller fleste verkene hans er en god del photoshoppa men består av fotografier tatt selv med godt planlagte komposisjoner og meninger. Ofte er meningene han uttrykker kritiske til samfunnet og teknologien vi har i dag.





For å se mer av Erik Johansson, sjekk ut denne siden.

Fotostudio

I et fotostudio er det lettere å justere lyset etter hvordan man selv vil ha det. I dag fikk vi låne media og kommunikasjons fotostudio, hvor vi skulle prøve oss som fotografer. Til studioet var det også et standardoppsett med innstillinger og lys man skulle bruke i rommet nesten uansett kamera. Dette gikk Brit Iren gikk gjennom med oss på forhånd før vi fikk prøve hver for oss i grupper på 2-3.

Softbox-ene på illustrasjonen har som funksjon å dempe det skarpe lyset fra blitsen, og lage et mykt lys. Paraplyene på den andre siden reflekterer lyset, og gjør at vi fjerner mesteparten av skyggene i bakgrunnen. Ved å ha to forskjellige blitser fra hver sin retning unngår man tydelige skygger på folk.  Golvet var laget med runde hjørner for å gi en illusjon av at alt bak var jevnt hvitt uten noe hjørne el.




LAMPER


Lampe 1, hovedlys (softbox): Lysstyrke 9 (iso 100, t60, f-8)

Lampe 2, utfyllingslys (softbox): Lysstyrke 8 (iso 100, t60, f-5.6)

Lampe 3, utbrenningslys (paraply), Lysstyrke 8 (Vi hadde ikke denne i vårt studio)

Lampe 4, utbrenningslys (paraply), Lysstyrke 8

KAMERA:

ISO: 100
Lukkertid: t60
Blenderåpning: f-8



Ikke-redigert fra fotostudio. Enkelte forstyrrende elementer som paraplyen til høyre og teipen på gulvet er med. 

Gruppebildet med alle redigerte jeg i photoshop med Crop tool for å beskjære bildet, Clone Stamp Tool for å fjerne teipen på gulvet og lampen/paraplyen til høyre, Spot healing brush for å jevne ut ujevnheter og helt til slutt lysstyrke og kontrast i Curves.  

Her ser du resultatet fra foto-shooten vår. 

Uredigert med vifte bak håret.
Redigert i photoshop hvor forstyrrende elementer som taket er fjernet med Close Stamp Tool, og rettet opp igjen med Spot Healing Brush. Helt til slutt har jeg endret litt på lysstyrke og kontrast i Curves.


 

Helt uredigert. Her lekte vi med skyggene som var å finne i fotostudiet. 

Her har jeg kun beskjært bildet med Crop tool for å fjerne det forstyrrende taket og endret litt på lysstyrken. med Levels.




Reflektor

Hei! I dag ble vi introdusert til et nytt foto-hjelpemiddel som kan være til nytte framover- nemlig reflektoren. Denne brukte vi for å se hvordan dens refleksjoner påvirker et motiv sammenlignet med naturlig belysning. 


Dette er typen reflektor vi fikk bruke. Utsiden består av et gyllent, skinnende, tynt stoff man kan ta av som er sølv-farget på innsiden. Bak dette trekket var innsiden hvit og stort sett gjennomsiktig. For å få sølv-reflektor snur man simpelthen gull-stoffet og trer sølv-trekket på. Hadde vi gull-reflektoren på den ene siden ville den gjennomsiktige, hvite siden komme til syne og kunne brukes som reflektor.  

Den hvite siden er god for å dempe sterk belysning, som f.eks. blits i et fotostudio.

Det gylne trekket reflekterer sollyset og gir motivet et varmt lys på grensen til gult.

Bruker man sølv-reflektoren vil den også reflektere lyset godt men gjøre refleksjonen mer kjølig og kald.




Chris med naturlig belysning. Skygger dannes i ansiktet og bildet virker kaldt. 



Med reflektor på motsatt side av lyskilden, fanger den opp lyset og reflekterer lyset på motivets skyggeside. Chris sine skygger blir plutselig ikke like tydelige, og gir et roligere inntrykk. Med gul-skimmeret lysende opp på motivet virker bildet mye varmere.  Dette brukes for å få et jevnere lys på et motiv og for å lettere kunne kontrollere lys og skygge selv. 



Dessverre fikk vi ikke tid til å teste ut sølv-siden på reflektoren, men har en anelse om hvordan effekten ville blitt. Den hvite siden ble lite brukt i og med at forskjellen vi så var så liten. Til dagens bilder var vi mer ute etter drastiske forandringer. Det finnes også svarte reflektorer, men de fikk vi ikke prøve i dag. Den vil absorbere lyset og gjøre motivet mørkere enn i utgangspunktet. Kan brukes når det er veldig lyst ute og man vil dempe lyset.





Et bilde som på en bedre måte viser hvordan skyggene blir jevne. 

Morsomt å se hvor lett man kan endre stemning og lys i et bilde ved hjelp av en reflektor. Kan være et av de bedre foto-hjelpemidlene å investere i.

tirsdag 28. april 2015

Liquify

La meg introdusere deg til Photoshops kanskje kjekkeste verktøy- liquify.  Liquify fungerer nesten på samme måte som Photo-Booth på Apple-produkter. Ved få tastetrykk kan hofter gjøres større og nesen større. La meg vise deg hvordan.

Åpne et valgfritt bilde i Photoshop og gå på Filter--> Liquify.




FORWARD WARP TOOL
-Gjør at du kan flytte på hva som helst helt fritt i bildet. 





TWIRL CLOCKWISE TOOL
-Skrur deler av bildet i den retningen du vil. Kan endre på størrelse og hurtighet til verktøyet.





PUCKER TOOL
-Forminsker




BLOAT TOOL
-Motsatt av pucker, utvider. 



PUSH LEFT TOOL
-et verktøy som ligner litt på det første, bare mer begrenset.



I dag har vi lært hvor lett det er å manipulere og tulle med bilder. Absolutt noe å ha i bakhodet når man leser ukeblader og ser restjusterte reklamebilder med uoppnåelige skjønnhetsidealer. Photoshop.